Info Naalden

 

Saffier of diamant

Praktisch al onze naalden zijn uitgevoerd met een diamantnaald of diamant-tip. (Enkele naalden voor "antieke" kristal-elementjes zijn nog uitsluitend in saffier leverbaar én bij de "All-vinyl" omklap-naaldjes is de reservenaald meestal ook een saffier) Als een naald met een saffier wordt geleverd staat dat er expliciet bij. Een saffiernaald heeft een verwachte levensduur van 40 tot 50 speeluren. (afhankelijk van de naalddruk en instellingen) Standaard synthetische diamantnaalden hebben een levensduur van 400 tot 500 speeluren én gaan dus zo'n 10 keer langer mee. Bovendien neemt met de hardheid van de naald ook de weergavekwaliteit toe. Diamantnaalden leven dus niet alleen langer, ze klinken ook véél beter !

Standaard synthetische diamant naald-tips.

Voor deze "Man-made" diamanttips wordt koolstof d.m.v. explosies in mallen samengeperst én bij voldoende druk veranderd koolstof dan in diamant. De helderheid en kristalgrote van het diamant wordt bepaald door de uiteindelijke druk. Voor vinyl-vriendelijke platenspeler naalden is een extreem hoge druk noodzakelijk, zodat de diamant een fijne kristalstructuur krijgt, om onnodige plaatslijtage te beperken.

Synthetische diamanten voor gereedschap worden met een veel lagere druk gemaakt en hebben naast een donkerder kleur, ook een veel grovere kristalstructuur. Prima natuurlijk voor boren, slijpschijven, etc., maar "ongeschikt/beroerd" voor platenspeler-naalden. Door het enorme wereldwijde tekort aan diamantjes geschikt voor elliptische en betere pickup-naalden, (De productie is momenteel slechts 1/3 van de vraag) verschijnen er tegenwoordig ook z.g. "Black diamond" en "Black Naked dIamond" naalden op de markt. Deze naalden veroorzaken, in het relatief zachte vinyl, wél 10 tot 20 keer meer plaatslijtage dan een "fatsoenlijke", écht voor platenspelers gemaakte, diamant-tip. Uiteraard hebben wij geen "Black Diamond" naalden in ons assortiment. Dat kunnen wij onze klanten niet verkopen ! Een paar keer afspelen met zo'n "black diamond naald" kan alle hoge frequenties en detaillering uit de plaatgroef slijpen én dat komt nooit meer goed !

Onze standaard sferische en elliptische diamantnaalden zijn voorzien van echte, voor je platen veilige, diamanttips. Elliptische naaldtips hebben een nog "inniger" contact met de groefwanden van de plaat en zijn daarom extra gepolijst. Dit voor een nog betere aftasting, minder afspeelvervorming en minimale plaatslijtage. De verwachte levensduur van "in model geperste synthetische diamantnaalden" is 400 tot 600 speeluren (afhankelijk van de naalddruk, correcte plaatsing van het element én een correcte afstelling van de platenspeler-arm). Het merendeel van onze vervangingsnaalden is uitgevoerd met deze synthetische diamant-tips.

Geslepen diamantnaalden.

Synthetische diamanten zijn in de kern harder en fijner van kristalstructuur. Daarom worden de weer "betere" sferische en elliptische diamant-tips, "computer-geslepen uit een grotere synthetische diamant. Dat levert een nog hardere en gladdere diamant-tip op, met een langere levensduur én een betere weergavekwaliteit. De verwachte levensduur van deze naalden ligt rond de 600 tot 800 speeluren. (afhankelijk van de instellingen)

In Japan is het maken van diamanten echter verder geperfectioneerd. Daar worden diamanten in reactoren gemaakt met een nét zo fijne kristalstructuur als een natuur-diamant. Dat kunnen ze inmiddels zo goed dat een Japanse fabrikant er enkele jaren geleden in slaagde om zijn zelfgemaakte diamanten aan de Antwerpse diamantairs als 'echte' te verkopen. Naalden gemaakt van deze Japanse reactordiamantjes zijn dus nog weer harder en dat verbetert zo-wie-zo weer de weergavekwaliteit en ook nog weer "gladder" én dat verlaagt de afspeelvervorming en plaatslijtage. Van deze reactor-diamantjes worden zowel geslepen "bounded diamond tips" als geslepen "naked diamond" naalden gemaakt. Alle Shibata, Hyper-ellips, SAS en andere topnaalden, evenals veel van de "betere" geslepen sferische en elliptische naalden worden tegenwoordig uit deze Japanse topdiamanten of zelfs natuurdiamanten gemaakt. Naast de nog weer betere weergave is de verwachte levensduur van deze naalden tussen de 1000 en 1500 speeluren. (weer afhankelijk van de instellingen) 

Naked Diamond naalden.

Bij een "Naked Diamond" naald is de gehele naald geslepen uit een (veel grotere) Japanse topdiamant of natuurdiamant.  Een "Naked Diamond" naald mist daardoor  twee mechanische overgangen t.o.v. een "Bounded Diamond Naaldtip". (Daarbij is de diamant-tip op een metalen sokkeltje gelijmd en dat sokkeltje is op zijn beurt weer aan de cantilever bevestigd, vaak ook gelijmd) Verder is het totaalgewicht van "cantilever plus naald" lager bij een "Naked" dan bij een "Bounded Diamond".  Dat levert een snellerere en dynamischer weergave op, plus een groter frequentiebereik met meer openheid en helderheid, een betere plaatsing én veel meer details en microdetails. De betere originele naalden en ook een toenemend aantal van de betere covernaalden zijn dan ook met een “Naked Diamond” naald uitgevoerd.

Sferische, elliptische of Shibata/Shibata-like naalden

Bij veel elementen kun je kiezen uit verschillende soorten vervangingsnaalden. Een beter element is namelijk voor minimaal 95% een betere naald, dus de naaldsoort en slijping bepalen in hoge mate het resultaat. Standaard werden de meeste platenspelers & elementen geleverd met een “gewone” sferische diamant-tip. Tenzij anders vermeld zijn de naalden in onze webshop met zo´n standaard sferische diamantnaald uitgevoerd.

Een "sferische" naald heeft de vorm van een potloodpunt en die rust op de groefbodem, midden in de groef. Deze naaldvorm stamt uit het begin van de plaat en past nog altijd perfect in de groef van een mono-plaat. Daarbij bewegen de beide groefwanden synchroon en is de groef dus overal even breed. Bij een stereoplaat bewegen de  groefwanden, onafhankelijk van elkaar, naar binnen en naar buiten. Hierbij verliest zo'n "midden in de groef staande" sferische naald, regelmatig het contant met de groefwanden, zowel links als rechts. Dat geeft verlies van vooral de hogere frequenties en detaillering en bovendien veroorzaakt het loskomen en weer aantikken van de naald tegen de groefwanden extra afspeelvervorming. 

De "elliptische" naald is, zoals de naam al aangeeft elliptisch/ovaal van vorm en dat "ovaaltje" ligt overdwars in de groef, tegen de beide groefwanden. Een elliptische naald  tast de bewegingen van de beide groefwanden dus wel continue af en geeft bij stereo-vinyl een opener, helderder weergave met meer detaillering. En doordat de naald wat hoger in de groef ligt verbetert ook de dynamiek en mist de naald  een deel van het stof en vuil dat zich eventueel op de groefbodem van de plaat bevindt. 

In de seventies van de vorige eeuw werd quadrafonie geïntroduceerd. Om op een plaat met maar twee groefwanden", vier verschillende kanalen vast te kunnen leggen, werden hierbij de "achter-kanalen" op de "front-kanalen gestapeld. Daarvoor hadden we elementen/naalden nodig met een frequentiebereik tot wel 45.000Hz. In Japan werd de Shibata-slijping ontwikkeld, zowel voor de snijbeitel om deze platen te kunnen maken, als voor de Shibata-naald om de platen af te spelen. De Shibata-naald heeft veel kleinere contactpunten dan een elliptische naald (van bovenaf gezien het model van een "zoute Lap") en is hierdoor in staat de allerkleinste groefwandbeweginkjes af te tasten en hoorbaar te maken. De weergavekwaliteit van Stereo-vinyl bleek ook enorm op te knappen van deze "intelligent geslepen" naalden. Het frequentiebereik loopt door tot boven de 45.000Hz en de extra harmonische boventonen geven daarbij veel meer ruimte en richting-informatie. De weergave is heel veel opener, helderder en gedetailleerder, de Stage/plaatsing verbetert enorm en de afspeelvervorming is veel lager. Quadrafonie werd een flop, maar alle elementfabrikanten begonnen hun topelementen met Shibata én later met hun eigen Shibata-like slijpingen uit te voeren. Dat laatste vooral ter voorkoming van royalty-betalingen aan de Shibata patenthouder. Dus zijn er naast de "échte" Shibata-naalden een hele rij Shibata-achtige naalden. (Quadra-tip, Micro-Lineair, Fine-line, Hyper Ellips, Super-ellips, etc) Voor het gemak noemen we die in onze branche "Shibata-like" Bovendien kwamen er in de jaren erna ook nog beter presterende naalden op de markt van  de "element-tovenaars". Naaldslijpingen van Frits Gyger, Van der Hull, de Line-Contact en SAS-slijpingen zitten dan ook in de "eredivisie" van de naaldslijpingen met overall of op details nog weer betere prestaties.  

Voor de betere elementen zijn dus naast de standaard sferische en elliptische naalden dus vaak ook Shibata en/of Shibata(-Like) naalden leverbaar. Hiermee kan de weergavekwaliteit van een bestaand element moeiteloos naar een (veel) hoger niveau worden getild. Indien voor een element verschillende naalden leverbaar zijn wordt dat bij de naald-informatie  aangegeven. 

Originele of Cover-naalden.

Alles aan een naald heeft invloed op de uiteindelijke afspeelkwaliteit. Dus naast de naald of naaldtip zelf, spelen ook de cantilever, (het buisje waar de naald op is gemonteerd) de ophanging/bewegelijkheid van deze cantilever, het magneetmateriaal én de exacte plaatsing daarvan een belangrijke rol in de weergavekwaliteit. Bovendien speelt bij de naald/naaldtip zelf, ook de kwaliteit van de gebruikte diamant een belangrijke rol. Originele fabrikanten leveren meestal geslepen naalden uit hoogwaardige diamant. Bij een covernaald speelt de prijs een belangrijke rol, dus die worden meestal met (goedkopere) "in model geperste naaldtips" uitgevoerd. Verder doen serieuze coverfabrikanten hun uiterste best om op de andere punten zo dicht mogelijk in de buurt van een originele naald te komen. Maar naalden gemaakt door een andere dan de originele fabrikant (cover-naalden) klinken altijd "anders" ! Alleen met een originele naald kom je weer echt uit bij de weergave van de oorspronkelijke naald !

Naalden van gelijk model, in verschillende kleuren.

Soms zeggen de kleuren van het kunststof van de naaldvervanging iets over de betreffende naald. Er zijn namelijk element-series met een reeks naalden die allemaal hetzelfde model hebben maar in verschillende kleuren. Vaak zijn dat de verschillende soorten naalden (sferisch, elliptisch, Shibata(-like) en soms ook geslepen en "Naked Diamond" naalden)

Maar er zijn ook reeksen met dezelfde naaldtip maar met verschillen in de compliantie (bewegelijkheid/veerkracht) van de naald. Hierbij kon een platenspeler-fabrikant een naald kiezen die qua compliantie optimaal bij de arm van de speler past. In dat soort gevallen kies je een naald in dezelfde kleur want alleen die geeft dan een optimaal resultaat. Stuur bij twijfel even een mail met merk en typenummer van de speler plus een digitaal plaatje van de oude naald. 

Tenslotte is een betrouwbare naalden-leverancier heel belangrijk voor een zo goed mogelijk weergaveresultaat en zo min mogelijk plaatslijtage.  Veel aanbieders op het internet hebben echter geen idee van kwaliteit en proberen slechts een "graantje mee te pikken" van het vinyl-revival en verkopen simpelweg alles wat ze te pakken kunnen krijgen. AMAA-pickupnaald.nl levert uitsluitend naalden van originele- en serieuze cover-fabrikanten, Wij zijn al meer dan 60 jaar actief in naalden en elementen en gelukkig in staat om "het kaf van het koren te kunnen scheiden". Wij verkopen derhalve geen "rommel-naalden", maar uitsluitend naalden van goede kwaliteit, waarmee je kostbare platenverzameling veilig kan worden afgespeeld, zodat je zorgeloos en optimaal van je platen kunt genieten.

Muziek is onze passie, vandaar !

Informatie over de verschillende soorten grammofoonnaalden:

Naaldtip saffier of diamant

Wij leveren praktisch uitsluitend naalden met een diamant-tip. (Alleen enkele "oudjes" voor kristal-elementjes worden nog uitsluitend als saffier geleverd en bij enkele omklap-naaldjes is de 2e naald (reservenaald) in saffier uitgevoerd.) Indien een naald alleen in een saffier uitvoering leverbaar is dan wordt dat altijd expliciet bij de naald-info vermeld ! Een saffier heeft een verwachte levensduur van (slechts) 40 speeluren. Synthetische diamant-tips hebben een levensduur van 250 tot 800 speeluren. (én gaan dus 6 tot 20 maal langer mee). Bovendien neemt met de hardheid van de naald ook de kwaliteit van de weergave toe. Diamantnaalden leven dus niet alleen langer, ze klinken ook nog eens véél beter !

Naalden geperst uit diamant-restmateriaal

De naald-tips voor dit soort platenspeler naalden worden gemaakt uit "diamant-poeder" (residue bij het diamant slijpen) en overig verpulverd diamant restmateriaal dat samen met een speciale compound in het juiste model naald-tip wordt geperst. Diamantnaaldjes voor eenvoudige kristal en keramische elementjes zijn vaak met zo´n "powder-diamond-tip" uitgevoerd. De prijzen van dit soort diamantnaaldjes zijn ongeveer gelijk aan die van saffier-naalden. (rond de 10,00 euro) Deze diamantjes gaan echter veel langer mee en klinken bovendien ook nog eens beter dan saffier-naaldjes. De verwachte levensduur van dit type naalden ligt tussen de 250 en 300 speeluren.

Naalden gemaakt van synthetische diamanten

Hierbij is de naald-tip gemaakt van een "Man-made" diamant, waarbij koolstof onder extreem hoge druk tot industrie/synthetische diamant wordt geperst. De standaard-naalden worden bij dit proces direct in het gewenste model geperst. Er zijn ook naalden die na het persen worden gepolijst, voor een betere aftasting, minder afspeelvervorming en minder plaatslijtage. De verwachte levensduur van dit type platenspeler-naalden is 400 tot 600 speeluren (afhankelijk van de naalddruk en een correcte afstelling van de platenspeler-arm). Dit soort naalden is weer harder dan de “powder-diamond” naalden. Naast de levensduur neemt dus ook de weergave-kwaliteit wederom toe. Het merendeel van onze vervangingsnaalden is uitgevoerd met een synthetische diamant-tip.

Naalden geslepen uit een synthetische diamant

Synthetische diamanten zijn in de kern veel harder dan aan de buitenzijde. Dus worden de "betere" naalden geslepen uit een grotere synthetische diamant. Het resultaat is dus een nog hardere diamant met een langere levensduur én een nog betere geluidskwaliteit. Alle Shibata en Super-ellips naalden en ook de "betere" sferische en elliptische naalden worden zo gemaakt. De levensduur van deze naalden kan gemakkelijk oplopen tot zo´n 600 á 800 speeluren. (Bij dit soort naalden is dat afhankelijk van de grootte van de diamant waaruit de naaldtip wordt geslepen, de naalddruk en een juiste afstelling van de arm). Sibatha naalden en ook veel overige Super-Ellips naalden komen tegenwoordig bijna allemaal uit Japan. De Japanse synthetische diamanten zijn weer beduidend harder dan de hier in Europa geproduceerde. De verwachte levensduur van deze Japanse geslepen naaldtips is tussen de 1000 en 1500 speeluren. Wederom afhankelijk van de instellingen van de platenspeler.

"Naked Diamond" platenspelernaalden

Deze naalden hebben een naald-tip geslepen uit een in de natuur “gevonden” diamant. Dit zijn de allerhardste diamanten die er bestaan. De levensduur van een "Naked Diamond" kan, bij een juiste naalddruk en een optimaal afgestelde arm, gemakkelijk oplopen tot meer dan 2000 speeluren. Naast een lange levensduur is ook de muziekweergave van deze naalden van absolute topkwaliteit. Een veel verder doorlopend frequentiebereik, meer openheid en helderheid, een betere plaatsing en een optimale weergave van alle microdetails zijn het resultaat. “Naked diamond” naalden kosten wel wat, maar daar krijg je héél véél mooie muziek én een hele lange levensduur voor terug ! Veel originele naalden van kwaliteitselementen en ook een toenemend aantal covernaalden zijn derhalve met een “Naked Diamond Tip” uitgevoerd.

Sferische, elliptische of Shibata(like) naaldtips

Bij veel elementen kun je kiezen uit verschillende soorten vervangingsnaalden. Standaard werden de meeste platenspelers & elementen geleverd met een “gewone” sferische diamant. (een conisch model zoals bij een potloodpunt). Tenzij anders vermeld zijn onze naalden met zo´n standaard sferische diamant naald-tip uitgevoerd.

De muziek op een plaat “staat” echter op de zijwanden van de plaatgroeven en niet op de bodem van de groef. Bij monoplaten was de beweging van de beide groefwanden nog synchroon en bleef de groef dus overal even breed, bij de komst van Stereo gingen de beide groefwanden echter een eigen leven leiden en komt het dus vaak voor dat beide groefwanden naar buiten buigen. Het zal duidelijk zijn dat een sferische naald, die praktisch op de bodem van de groef rust, de bewegingen van de beide groefwanden niet optimaal en gelijktijdig kan volgen. Daarom zijn de betere elementen allemaal uitgevoerd met elliptische, Shibata of Shibata-Like naaldtips. Bij veel platenspeler-merken kon je in de sixties, seventies en eighties je platenspeler upgraden door er bij de aankoop direct al, tegen een meerprijs, een betere naald bij te kopen.

Een elliptische naald-tip heeft een ronde, wat stompe, ellipsvorm welke echt rust tegen de beide groefwanden. Zo´n naaldtip volgt derhalve veel nauwkeuriger alle bewegingen van de beide groefwanden dan een sferische naald-tip. Er zijn plotseling veel meer details (én zelfs zaken die u nog nooit eerder hoorde op uw platen). Het frequentiebereik loopt veel verder door en de naald mist bovendien een belangrijk deel van het stof en vuil dat zich eventueel op de groefbodem van de plaat bevindt. U mist met een elliptische naald dus bovendien een deel van de ruis en andere bijgeluiden die u liever niet hoort.

Eind 60er jaren werd in Japan de Shibata-diamanttip ontwikkeld feitelijk een verbeterde elliptische naald. Hierbij zijn de contactvlakken waarmee de naald de plaat aftast afgeslepen en dus veel kleiner dan bij een elliptische naald-tip. Hierdoor is de Shibata-naald in staat zelfs de allerkleinste details hoorbaar te maken. Bovendien loopt bij een goed element met een Shibata-naald het frequentiebereik gemakkelijk op tot boven de 40.000Hz. Oorspronkelijk was dit noodzakelijk om bij de discrete CD4 quadrafonische platen de achterkanalen hoorbaar te kunnen maken. (Heeft u nog quadrafonische CD4 platen dan is een goed element met een Shibata of Shibata-like naald absoluut noodzakelijk om de platen als bedoelt weer te kunnen geven.) Naderhand werden praktisch alle top-elementen voorzien van een Shibata-achtige naald-tip (Quadra-tip, Line-Contact, Fine-line, SAS, Hyper Ellips, Super-ellips, Frits Gyger-tis, van der Hull-tip etc. Ter voorkoming van het betalen van royalties aan Shibata kregen deze naalden dus allerlei verschillende benamingen en er werden ook nog weer verbeterde Shibata-like naalden ontwikkeld. Maar in principe allemaal een soort Super-elliptische naaldtips dus. )  Dit resulteert namelijk ook voor 2 kanaals stereo in een véél nauwkeuriger aftasting van de plaat, een verder doorlopend frequentiebereik met nog meer detaillering en in een dramatisch betere plaatsing van de instrumenten/stemmen in het stereobeeld. Kortom in een werkelijk superieure muziek reproductie.

Voor veel elementen zijn naast de standaard naald dan ook elliptische en/of Shibata(-Like) naalden leverbaar. Hiermee kunt u dus uw bestaande element moeiteloos upgraden naar een (veel) beter weergave niveau. Indien voor een element verschillende naalden leverbaar zijn wordt dat bij de naald-informatie  aangegeven. Voor echte topelementen zijn vanzelfsprekend meestal uitsluitend elliptische en/of Shibata(-like) naalden leverbaar.

Originele of Covernaalden

Alles aan een naald heeft invloed op de uiteindelijke afspeelkwaliteit. Dus naast de naaldtip speelt ook de cantilever (het buisje waar de naald op is gemonteerd) en de ophanging van deze cantilever een belangrijke rol in de weergavekwaliteit. Het materiaal of legering van de cantilever, de dikte van dat materiaal, de rubber-legering van de ophanging etc. , zijn allemaal van invloed op de  muziekweergave. De naaldtip kun je vrij goed identificeren, deze is dus betrekkelijk gemakkelijk, min of meer exact, na te maken, maar m.b.t. de overige zaken moet een coverfabrikant vaak gissen en net zolang verschillende materialen & mixen "proberen" totdat het "goed" klinkt. Want informatie over deze zaken geeft de originele fabrikant natuurlijk niet aan zijn concurrenten, dat is namelijk het "geheim van de smid" !

Daarom klinken naalden gemaakt door een andere dan de originele fabrikant (cover-naalden) altijd anders ! Dat hoeft niet persé slechter te zijn, er zijn namelijk ook covernaalden die zelfs aanzienlijk beter klinken dan de originele naalden, (b.v. de diamantnaalden voor Upo's waarvoor we de originele saffieren zelfs niet van in ons assortiment willen hebben !) Maar het is dus uiterst ingewikkeld om een naald voor de volle 100% na te bouwen, zodat alleen de originele naalden exact zo klinken als de oorspronkelijke naald op je element.

Naalden van gelijk model, in een andere kleur

Tenslotte zijn er een aantal element-series met een hele reeks naalden in exact hetzelfde model maar met verschillende kleuren (o.a. bij Audio Technica, ADC, Upo´s etc.). In de eerste plaats vindt je binnen zo´n reeks verschillen in de diamant-tips. (sferisch, elliptisch, Shibata(-like), al dan niet geslepen en soms zelfs ook "Naked Diamonds")

Daarnaast zijn er verschillen in de compliance (bewegelijkheid/veerkracht) van de naald, waarmee de platenspeler-fabrikanten een zo optimaal mogelijke arm/element combinatie konden samenstellen. Veel van onze collega´s verkopen voor zo´n reeks slechts één vervangingsnaald. Het optimale resultaat wordt echter uitsluitend bereikt met de juiste naald in de juiste elementbody ! AMAA levert dus vanzelfsprekend alle varianten van deze naaldseries, zodat u bij ons gegarandeerd de juiste naald krijgt en dus weer een optimaal kunt genieten van uw platen.

Muziek is onze passie, vandaar !

© 2025 AMAA-pickupnaald.nl. Alle rechten voorbehouden.

    Login

    Wachtwoord vergeten?

    Heb je nog geen account?
    Start hier